News

LEZINGEN

DADA, dada-collages, Dada & film, Dada-Veldtocht Holland, Marcel Duchamp, Baroness Elsa, Kurt Schwitters, De Stijl, De Stijl-architectuur.

BOEK

Ariel Alvarez, DADA manieren. Een overzicht. November 2016
(in Dutch). Op voorraad (nog enkele exemplaren).

dada-manieren-omslagHet boek DADA manieren biedt een overzicht van de geschiedenis van het dadaïsme in zijn belangrijkste centra: Zürich, Berlijn, Keulen, Parijs, Hannover, New York, zelfs Nederland dat in 1923 nog op een ‘Dada-veldtocht’ werd getrakteerd.

DADA ontstond in februari 1916 in het Zürichse Cabaret Voltaire tijdens de waanzin van de Eerste Wereldoorlog, en eindigde met een knal in juli 1923 in het Parijse Théâtre Michel. Of in september 1922 in Weimar, toen Tristan Tzara tijdens een congres DADA ‘officieel’ ophief. Of in Drachten in april 1923, waar Kurt Schwitters zijn laatste dadaïstische optreden in Nederland verzorgde. Of in december 1924, toen de film Entr’Acte uitkwam. Je weet het maar nooit met DADA.

In dit boek ligt relatief veel nadruk op de performances (optredens, uitvoeringen van soirees en matinees), theoretische achtergronden en ook op tijdschriften en manifesten als belangrijke media om de dada-spirit uit te dragen. Maar ook het beeldende werk van de dadaïsten komt ruimschoots aan de orde.

DADA manieren geeft een aansprekend beeld van de dadaïstische ironie, opstandigheid, tegendraadsheid, provocering van de bourgeoisie en van de ‘goede’ smaak, cynisme, sarcasme, meligheid, humor en toch ook van de vernieuwingsdrang van de dadaïsten.

In eigen beheer als studieboek uitgegeven door de auteur. 1e druk: november 2016; 2e druk: december 2016; 3e druk: maart 2017; 4e druk: september 2017.

Interesse? Stuur een e-mail naar dadarockt@gmail.com. Ook verkrijgbaar bij The Irrational Library en Printhuis, beide in Haarlem.

Prijs: € 20 (excl. € 4 verzendkosten binnen NL)

dada-manieren-p-44-45-richter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Bruyn in Haarlems Dagblad, 26 jan. 2017 (zie hieronder): ‘In zijn boek “Dada manieren; een overzicht” […] leidt Alvarez de lezer onderhoudend door zeven jaar dada-geschiedenis.’

6 feb. 2017
SINTEL

201701-sintel-2-cover

Bijdrage aan SINTEL nr. 2 (jan. 2017): Ariel Alvarez, ‘Interview met Tristan Tzara’.
SINTEL, offline tijdschrift voor literatuur, essays & muziek. Prijs € 15. Voor meer info zoals verkrijgbaarheid bij boekhandels zie https://www.facebook.com/sinteltijdschrift/?fref=ts. Of mail aan sinteltijdschrift@gmail.com.

26 jan. 2017
KRANT

Peter Bruyn in Haarlems Dagblad:

haarlems-dagblad-20170126-peter-bruyn-aa